Βραβείο αλληλεγγύης στην αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων

Συνηθίσαμε να γράφουμε για μεσαιωνικές και κοινωνικά ρατσιστικές κραυγές και αντιδράσεις εκ μέρους τοπικών "αρχόντων" και μικρών μερίδων τοπικών κοινωνιών εναντίον της εγκατάστασης δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων ή μονάδων θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών. Οι κραυγές και οι αντιδράσεις είναι τόσο αποκρουστικές και τόσο συχνές που η κίνηση του δήμου Πρέβεζας να βραβεύσει τον ξενώνα αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Εστία", που λειτουργεί στην πόλη, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ένα ουσιαστικό δείγμα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας εκ μέρους των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε μία σεμνή, αλλά πλήρη νοήματος και συμβολισμού, τελετή, ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας απένειμε το βραβείο "Αναστάσιος Θεοφάνης" στον ξενώνα "Εστία", που λειτουργεί στην πόλη από το 2000 στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς".

Στον ξενώνα φιλοξενούνται σήμερα έξι κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες, ενώ άλλοι έξι διαβιούν σε δύο προστατευόμενα διαμερίσματα μέσα στην πόλη, πάντα στο πλαίσιο του "Ψυχαργώς". Άλλοι οκτώ κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες έχουν περάσει από τον ξενώνα και τα διαμερίσματα και οι περισσότεροι ζουν σήμερα με τις οικογένειές τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Οι σημερινοί ένοικοι του ξενώνα και των διαμερισμάτων είναι πρώην νοσηλευόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κερκύρας, κατάγονται από τους νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και είναι ηλικίας 30 - 65 ετών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Α" ο επιστημονική υπεύθυνη του ξενώνα Βάσω Μπόρου, ψυχολόγος, οι ένοικοι ψυχικώς πάσχοντες έχουν αναπτύξει πολύ στενή σχέση με την κοινότητα και την πόλη, πωλούν βιολογικά κηπευτικά προϊόντα που παράγουν στο εργαστήριο βιολογικής καλλιέργειας που λειτουργεί στον ξενώνα, ενώ διοργανώνουν τακτικά εκθέσεις ζωγραφικής και εκδηλώσεις μουσικής. Οι εργαζόμενοι του ξενώνα έχουν ήδη διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα την Ψυχική Υγεία και ετοιμάζουν τη διοργάνωση μίας δεύτερης ημερίδας τον Ιούνιο με θέμα την κατάθλιψη.

Η Β. Μπόρου τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης ότι "είναι πολύ σημαντική η βράβευση αυτή, καθώς σε άλλες πόλεις δεν κατάφεραν καν να λειτουργήσουν παρόμοιοι ξενώνες, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών".

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον ξενώνα "Εστία" απασχολούνται 12 εργαζόμενοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, διοικητικοί, ένας γεωπόνος και ένας πρακτικός καλλιεργητής, ενώ τους ενοίκους παρακολουθεί και ένας ψυχίατρος από το νοσοκομείο.

ΑΥΓΗ, Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης, Ημ/νία καταχώρησης : 03/01/2007 19:22:54

Εργαστήριο Βιολογικής Καλλιέργειας

Για την καταπολέμηση του αποκλεισμού απ’ την αγορά εργασίας, πραγματοποιείται οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης σε Αγροτικές Καλλιέργειες Θερμοκηπίου ή Ανοικτού Τύπου , με παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων , πιστοποιημένων από τον Οργανισμό Πιστοποίησης ΔΗΩ.

Η εκπαίδευση γίνεται από Γεωπόνο και πρακτικό καλλιεργητή - με στόχο την επάρκεια της κατάρτισης για απασχόληση στην ελεύθερη αγορά εργασίας ή σε προστατευμένο εργαστήριο και απώτερο σκοπό τη διάθεση των προϊόντων που παράγονται στην αγορά μέσω των ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης) , αλλά κυρίως την «καλλιέργεια» της σημασίας στην πορεία για μια «υγιή» ανάπτυξη του ψυχισμού και της προσωπικότητας του ατόμου γενικότερα.

Στελέχωση

Το πρόγραμμα Αποκατάστασης των Δομών στηρίζει η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία αποτελείται από τους:

  • Επιστημονικά Υπεύθυνο – Ψυχολόγο
  • Κοινωνική Λειτουργό
  • Τ.Ε Νοσηλεύτρια
  • 5 Δ.Ε Νοσηλεύτριες
  • Γενικών Καθηκόντων
  • Διοικητικό
  • Γεωπόνο
  • Κηπουρό

Οι προσεγγίσεις προσπαθούμε να είναι κοινά αποδεκτές απ’όλους τους Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας της ομάδας μας και με κοινές μεθόδους , να οδηγούν σε κοινές πρακτικές. Αυτό επιδιώκεται , γιατί έτσι εξασφαλίζονται οι σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ του προσωπικού αλλά και των ενοίκων των Δομών .

Σκοπός

Ο Ξενώνας , ως ενδιάμεση δομή , αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα βήματα στην προοπτική της Κοινωνικής Επανένταξης , της Επαγγελματικής Αποκατάστασης και της Ατομικής Αυτονόμησης χρόνιων ψυχικά ασθενών , αλλά και ένα θεραπευτικό πλαίσιο που παρέχει τις αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη των στόχων της αποκαταστασιακής διεργασίας , προκειμένου τα μέλη που φιλοξενεί να ανακτήσουν τις λειτουργίες και τις ικανότητες που η ψυχική νόσος ή το ιδρυματικό περιβάλλον έχουν υποβαθμίσει ή ακυρώσει.

Οι βασικές έννοιες που περιγράφουν αυτό το πλαίσιο, είναι:

- Η Έννοια ενός προστατευμένου χώρου - του προσωπικού χώρου και χρόνου – του κοινόχρηστου χώρου και χρόνου – του θεραπευτικού χώρου – του ομαδικού χρόνου.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των δομών μας, , αποτελούν η επανάκτηση της αυτοεκτίμησης του ατόμου και της Προσωπικής Ταυτότητας , αλλά κι η συντροφικότητα , η κοινωνική αλληλεγγύη καθώς κι ο προσδιορισμός στόχων και ρόλων ζωής , επιθυμητών και

κοινωνικά αποδεκτών.

Οι βασικές θεραπευτικές πράξεις και δραστηριότητες για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι:

  1. Φαρμακευτική αγωγή.
  2. Καθορισμός προσώπου αναφοράς για κάθε ένοικο.
  3. Εκτίμηση και αναγνώριση των αναγκών και των δραστηριοτήτων του καθενός.
  4. Διαμόρφωση και αξιολόγηση εξατομικευμένου προγράμματος και επαναπροσδιορισμός στόχων.
  5. Εκπαίδευση σε δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και κοινωνικές δεξιότητες.
  6. Δραστηριότητες καθημερινής ζωής.
  7. Δραστηριότητες Αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου.
  8. Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
  9. Θεραπευτικές δραστηριότητες.
  10. Ομάδες προσωπικού – Προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό.
  11. Αγωγή και ενημέρωση της Κοινότητας σε θέματα Ψυχικής Υγείας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις Ψυχικές διαταραχές.
  12. Πρόληψη της υποτροπής και αποφυγή της επαναεισαγωγής στο Ψυχιατρείο.
  13. Ψυχολογική στήριξη στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  14. Επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την αποκατάσταση.